Бронирани машини и снайпери излагат днес в Благоевград, вижте къде…

0

Благоевград ще бъде домакин на националната информационна кампания за популяризиране на военната професия „Бъди войник“.
Днес от 16 ч в зала „Яворов“ ще бъде разкрита Информационна борса за набиране на войници и матроси за Българската армия. Всеки, който желае, ще може да получи информация за условията за кандидатстване за военна служба, професиите в Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Силите за специални операции, Националната гвардейска част и Служба „Военна полиция“. На място ще може да се запознае и с предимствата на професията, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България.
По същото време, на площада пред залата, ще бъдат представени образци военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. На показа ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Жителите и гостите на Благоевград ще могат да разгледат бойните бронирани колесни машини „Commando seleсt“ и „Guardian“, бронираните леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес“ и друга техника на въоръжение в Българската армия. Те ще могат да се запознаят и с възможностите на снайперската пушка М-91, автомат „Калашников“, ръчния противотанков гранатомет – 7В, пистолет „Макаров“ и др.
Концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили със специалното участие на ансамбъл „Пирин“ ще започне в 18,30 ч в зала „Яворов“. Той ще бъде открит от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков. Със свои изпълнения ще участват Росица Кирилова, Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, Съни, танцов клуб „Блясък“, изпълнители от клуба по спортни танци „Импулс“ към военния клуб в Благоевград, Райко Кирилов, формация „Армейска песен“ и др.
По-рано през деня, в стария гробищен парк, ще бъде представен пред обществеността на града ремонтираният паметник-костница, където вечен покой са намерили тленните останки на 580 български войници и офицери, пише 24 часа. В обновената крипта са положени костите на няколко войници, загинали за освобождението на тогавашната Горна Джумая на 5 октомври 1912 г., както и на 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници, паднали през Междусъюзническата война през лятото на 1913 г., при отбраната на стратегически важни подстъпи към столицата. Министерството на отбраната съдейства за ремонта и възстановяването на емблематичния за града паметник с кръст за храброст на него с финансови средства, отпуснати по програмата на Националния комитет за отбелязване на 100 години от края на Първата световна война и участието на България в нея, който е под патронажа на министъра на отбраната, както и с дейности по възстановяването на памет.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!