„Братя Соколови“ и група Център от Петрич смаяха публиката в Симитли с красиви носии и костюми

0 3 784

Сурвакарска/станчинарска група Център, гр. Петрич с ръководители Николай Василев и Манчо Трайков се представиха чудесно на фестивала в Симитли.Групата се състои от 60 участници /30 мъже, 10 жени и 20 деца/.
Станчинарска група Център може да се каже, че е съвсем нова, но това е първата сурвакарска група в Петрич. Двамата ръководители на групата Манчо Трайков и Николай Василев се опитват да възстановят и запазят за поколенията традициите и обичаите в региона.
Групата днес представи 3 обичая – Крадене на мома от хоротоq Църнене от арап /типично за Петрич/ и Чупена на погача .
Танцьорите от ГРУПА ЕТНО ИЗВОР имат много участия и награди на Фестивала СУРВА в Перник, Старчевата Разлог, ПИРИН ПЕЕ, МАЛЕШЕВО, ЗЛАТЕН ГРОЗД МЕЛНИК, Струмица Република Македония. Те са и основатели на ЧИТАЛИЩЕ ДЪЛБОШНИЦА – 2011, гр.Петрич. През последните две години 2017г. и 2018 г. е наградена със специалната награда на журито за „Най –добро представяне на Русалийски игри“ в гр.Петрич.

Кукерска група „Сокол”, общ. Карлово с ръководител Анушка Керева се състои от 45 участници /15 мъже, 18 жени и 12 деца/.
Участвали са в много фестивали и събори, на които са се представяли много добре, за което говорят и многото награди , грамоти и парични награди.
За доброто представяне на фолклорния фестивал Евро- фолк групат получава и три медала и многократни покани за участия и заснемане на изпълненията с цел рекламирането и в международни фестивали.
Носиите, с които са облечени предизвикват голям интерес сред зрителите.

Кукерска група „Братя Соколови” град Петрич с ръководител Симо Соколов се състои от 350 участници /200 мъже, 120 жени и 30 деца/.
Обичай русалийски игри – Чупене на пита, Булка младоженец, Баба и Дядо, Дявол,Пепелаш и Болен Здрав носи. Групата съществува от 2010г. Отличена е с многобройни първи места, групата също участва в международния фестивал в Разлог през 2017г. и парафира с първо място. Също така и през 2018г. е отличена с първо място в Петрич. Най – възрастния участник е на 50 години и се казва Румен Методиев.

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!