Браво! Но дали е достатъчно? Община Благоевград със социални облекчения за таксите в детските градини

0

Размерът на таксите в детските градини в Благоевград остават непроменени и през 2019 година. Въпреки възходящия стандарт за обгрижване на дете в детско заведение, таксата за месец е 40 лева или около 2 лева на ден.

Същата не е променяна от 11 години насам. Община Благоевград има предвидени редица социални облекчения. За 342 от децата в детските ясли и градини в Благоевград дължимата такса е 50% от абсолютната стойност. Това е предвидено за деца с един родител, както и за две деца от едно семейство, посещаващи едно или различни детски заведения. За деца на многодетни родители, таксата, която се заплаща за първото дете е в половин размер.

За второто дължимата сума е в четвърт размер или 10 лева, което към момента засяга 61 от децата в Благоевград.Общо 196 деца, посещаващи детските заведения на територията на община Благоевград са освободени от такса.

Всички социални облекчения са записани в Наредба, приета от Общински съвет – Благоевград. Тя е поместена в страницата на Община Благоевград – www.blgmun.com.

Припомняме, че въпросът с таксите в детските градини нашумя около сигналът до прокуратурата, внесен от общинската съветничка Злата Ризова миналият месец. Сигналът бе свързан именно с таксите в детските заведения в община Благоевград.

Ризова настоя прокуратурата да извърши проверка и при констатиране на нарушения да оспори наредбата.
Дали, обаче, новата социалната политика на Общината е безкористна или е ловък предизборен трик, това предстои да разберем.

От тази година, по разпореждане на кмета д-р Камбитов, Община Благоевград, въведе и специално меню за деца с глутенова ентеропатия. За тях се приготвя отделна храна, като това не влияе на определената месечна такса.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!