Болницата в Благоевград натрупа над 3млн. лева дългове

0 1 598
0
0

Около 3 милиона лева са задълженията на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Дълговете са натрупани предимно към фирми доставчици на лекарства и консумативи. Директорът на лечебното заведение каза, че заради задълженията нямат възможност да увеличават заплатите на персонала, което е пречка за привличането на повече специалисти.

Въпреки големите задължения в областната болница в Благоевград не се предвижда закриване на отделения. С фирмите доставчици са сключени договори за разсрочено погасяване на дълговете.

Ето какво каза д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ- Благоевград: „Преди три годи ни имахме задължения доста големи – 4 108 000 хиляди говоря за 2015 година. Края на 2017 година, задълженията са намалели близо 500 000, съобщава БНТ. А спрямо предходната 2015 800 000 това ще рече по цифрите разбирате, че има тенденция към стопяване на дългове, но това за съжаление става много трудно, с рестриктивни действия.“
Директорът на лечебното заведение каза, че по- сериозен е проблемът с липсата на кадри. През последната година в болницата са започнали работа около 20 млади лекари, но няма специалисти, които да работят в отделенията. Това от своя страна затруднява работата по различните клинични пътеки.

„Имаме колеги, от други градове, които пътуват от Дупница, от Разлог, от Сандански , съответно сме принудени да заплащаме и пътните на колегите, а те са ни нужни, за да можем да изпълним пътеките, по които имаме сключен договор със здравната каса.”
Липсват и медицински сестри. В момента в болницата работят около 140 сестри, 30% от тях обаче са в пенсионна възраст. Причина да няма желаещи за работа е ниското заплащане. Средната заплата на медицинските сестри в болницата е около 580 лв.“ допълни още д-р Митев.

Главна сестра на МБАЛ- Благоевград Вената Стефанова,пък добави: „Те не достигат в нито едно отделение….. Налага се дават повече дежурства , сестрите са принудени да работят на 2 или 3 места.“
От лечебното заведение казаха, че се надяват млади медицински сестри и акушерки да започнат работа след като завърши първия випуск по специалността „Здравни грижи“ в Югозападния университет,а това ще се случи следващата година.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!