Богатствата на Пиринско: Откриха уникална тракийска плоча край Банско!

0 1 194

Добре запазена керамична подова плоча от времето на траките с размери около 3 кв.м изровиха експедиция от ученици и студенти под ръководството на археолога Владимир Баряков в местността „Свети Никола“ над Банско. Уникалният артефакт е открит в Северен Пирин на 1095,8 м надморска височина в края на август миналата година, но сега се обявява, след като специалисти са обследвали обстойно находката. Това е поредното доказателство от това място, че тук някога е имало тракийско селище, обитавано от заможни хора. Предполага се, че керамичната плоча е от частен дом – макар и пречупена на четири са разчетени латинските курсивни букви PAIB.

Един най-добрите български епиграфи Николай Шаранков е потвърдил научното заключение, че това е съкратено изписване на тракийското лично име Пайбес – PAIB(es) -в античните текстове имената винаги са без последната буква. Интересно е, че Пайбес е рядко срещано име, характерно за югозападна Тракия и специално за долините на Струма и Места. Аналогични надписи са открити в Мелник, Серес, Амфиполис, Кавала, Драма, и Никополис ад Нестум до Гърмен и всички те са датирани II – III век, което означава, че и плочата в м.“ Св. Никола“ е от същия период. Друго доказателство в полза на тезата е това, че артефактът е изровен под слой, свидетелстващ за пожар – установено е, че е от IV в.

Ръководителят на експедицията Баряков, която търпеливо изважда наяве тракийското селище вече 11-а година допуска, че вариантите за буквите са три – името може да е на майстора керамик, на ктитор или на собственика на дома. А която и от версиите да се приеме за вярна, не се променя изключително стойностният факт, че разкритото селище е населявано столетия и хората в нега са били заможни и проспериращи, пише монитор.

Находката от лятото на 2017-а година е изключително ценна и защото оборва мненията на някои скептици, които досега твърдяха, че на обекта изникват римски охраняеми пътни станции за преход на войските от север на юг през Пирин и се потвърждава фактът, че тук е живяло уседнало местно тракийско население.
Припомняме, че артефактите, които буквално извират година след година в м.“Св. Никола“, датират за усегнал живот на хора от първите векове на новата ера – II – III, чак до ХVІІ. Доста от извадените материали насочват и към една много по-далечна епоха – къснобронзовата и ранножелязната, което е краят на трето – второ хилядолетие преди Христа. Най-древният предмет, намерен тук, е бронзова фигурка, която е типично тракийско изкуство.
Банско постепенно се очертава и като притегателно място не само за зимен, но и за исторически туризъм

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!