Благоевгрдчани писнаха: Данъците ни са увеличени!

0

„Двойно се е вдигнал данъкът за второто ми жилище, миналата година платих 200 лева, сега оставих 437 лева“, показва бележките за току-що платени налози благоевградчанинът Любен Георгиев Мъжът бе отишъл да плати данъците си следобед, когато напливът е значително по-малък. От началото на седмицата сутрин във фоайето на кметството в Благоевград се заформят опашки от хора, дошли да платят данъците си още в първите дни на старта на кампанията, за да ползват отстъпката от 5%, която е валидна до края на април.

„Всичко се вдига , Гражданската отговорност за колата ми от 220 лева е скочила на 33- лева. Добре, че работих в Испания няколко години та можах да купя няколко имота, ако бях останал тук нищо нямаше да успея да направя“, искрен е Любен Георгиев.
Възрастна жена преди него на опашката пък остана доволна, че както миналата година, и сега налогът и е непроменен“. Сигурно хората като мен, дето сме на една пенсия, кметът е решил да ни пощади, като ни освободи от допълнителни плащания“, радостно си тръгна жената, която така и не разбра, че данъкът й не е променян, тъй като това е единственото й жилище.

„Щом съм купила второ жилище, ще си плащам“, без емоции и с усмивка си тръгна от касата и ескдиректоркатана на Строителната гимназия Евтимка Бояджиева.
С решение на Общинския съвет от януари т.г. Наредбата за данъците и таксите в община Благоевград бе променена, съобразно направени промени в Закона, пише струма бг. „За първо жилище законът позволява отстъпка от 50% в данъка, сега обаче законът е категоричен, че за второ и следващо жилище тази отстъпка отпада, тъй като се предполага, че често то се ползва за отдаване под наем или хотелиерски услуги. Промяната касае цялата страна, не е решение на местната власт“, обясни причината за драстичното увеличение председателят на ОбС Радослав Тасков.

Паметливи благоевградчани си спомнят,че през ноември, миналата година кметът Камбитов обеща, че данъците няма да се увеличават.

„Искам да подчертая, че Благоевград е една от общините, в които най-вероятно данъците ще паднат. Защото миналата година вдигнахме данъците за автомобили над 15 години със сто процента. Така от 19 лв. те станаха 38 лв. А спазвайки всички изисквания на новия закон, според формулата, няма да вдигнем данъка на старите коли, а на новите – ще падне. Така че приходите от този данък към общината ще намалеят – т.е. няма да има увеличение на данъците“, посочи тогава кметът на Благоевград.

1
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!