Бизнес намерение: Турци напъват да купят Онкоболницата в Благоевград

0 2 656

Турци хвърлиха око и искат да купят Специализираната болница за активно лечение по онкология „Свети Мина” в Благоевград, научи ИА Региона.Дали намеренията им ще станат факт ще стане ясно до няколко дни.

Ясно е обаче,че Онкоболницата потъва в дългове с всеки изминал ден и се трупат задължения. Дали пък умишлено върви към фалит такова важно здравно заведение, питат се запознати със сделката.Преди време турски инвеститори искаха да купят болница „Пулс“, но удариха на камък.

Не е тайна,че СБАЛО „ Свети Мина“ е на ръба на фалита.Причината е тежкото финансово състояние на здравното заведение и наложените лимити от здравната каса. В момента има наложен лимит от здравната каса от 15 000 лева за хирургичното отделение на онкологията. Другият проблем е огромното текучество на кадри – лекари и медицински сестри. Ако процесът не спре, болницата няма да може да покрие минималните изисквания за здравен персонал и няма да може да се сключи договор със здравната каса.
Закриването на болницата на практика ще остави без лечение хиляди болни пациенти от Благоевградска и Кюстендилска област.

Поради тази причина през ноември, миналата година на сесия на ОбС в Благоевград бяха отпуснати 160 000 лева от общинския бюджет за Онкоболницата. Финансовата помощ бе спешна и наложителна, тъй като доставчик на лекарства бе блокирал банковите сметки на здравното заведение.
Това обаче бе временна мярка.Преди години общината инвестира над 1млн.лв. в ново оборудване и построяване на самостоятелен трафопост.Сега обаче ако държавата не преразгледа отношението към специализираното лечебно заведение, онкоболните в Югозапада ще останат без лечение.

СБАЛО „ Свети Мина“ приключи годината със загуби от 533 хиляди лева, от които510 хиляди са амортизационни отчисления (които не оказват пряко влияние върху реалните финансови резултати), а чистите стопански загуби са в размер на 23 хиляди лева. Към тях се прибавят и над 1 милион лева предишни задължения.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!