Бивш кмет: В Церово е мръсотия до шия, имам предложения, но още мисля дали да се кандидатирам

1

След 7 години гурбет в Германия бившия кмет на благоевградското с. Церово Румен Виранов се върна на село с кола, джип, трактор, скътани пари за няколко години напред и в дълбок размисъл дали да не се кандидатира отново за управник на селото, още повече че една от политическите сили вече го офертирала. В момента Виранов прави около прясно боядисаната си къща най-модерната ограда в Церово – метална, орнаментирана и максимално отделяща кокетния му двор от мръсотията наоколо. „По мое време като бях кмет през 2003-2007 г., хем бях издигнат от СДС, но в селото имаше 60 контейнера на боклук и всичките 5 вдовици бях уредил по програмата за временна заетост да правят уборка на селото. Сега сме най-мръсното населено място с 5-6 контейнера в покрайнините на Церово,  които също са затънали в боклук, и нито едни работник по временната заетост“ , ядосва се Виранов.

„В Германия бях сам, опознах немските градове дори повече, отколкото българските, свикнах с работата, но прецених, че вече е време да се прибера при семейството си“, разказа бившият кмет, който засега е единственият гастарбайтер, който се е прибрал на село.

В Германия работил по строителни обекти заедно с хора от бивша Югославия и с тях много се разбирали, а в голяма  част от времето се опитвал да покаже на германците, че българите не са непременно крадци и  кръшкачи от работа, на които не може за нищо да се разчита. Обаче още го боли заради негов познат от България, когото германец пуснал в дома си под наем, понеже го помислил за турчин, но когато разбрал, че всъщност е българин, му посочил вратата.

„ Върнах се в Церово, защото прецених, че вече съм изпълнил задълженията като родител – дъщерите ми са отгледани, на едната направих къща в селото, на другата пристройка до къщата вдигнах, сега е време да обърна внимание и на жената“, обяснява някогашният селски управник.

Откакто се е прибрал в Церово, той непрекъснато работи нещо около къщата и двора. На 61 години, Виранов не иска да чува думата „умора“ заради житейското верую, че щом човек е на крак, той няма право да се оплаква и да стои със скръстени ръце. След оградата е планирал да оформи в двора лехите с райграс. Така тази част на Церово ще добие малко по-европейски вид, защото близо до къщата му е кокетно измазана 3-етажна къща на шурея му, който живее в Германия, наблизо са и оправените домове на братята му, макар че те също са гастарбайтери в Норвегия и Испания.

„Аз се върнах, защото тук са децата ми и имам 5 внуци – момчета, но никой друг от тези, които избягаха, няма да си дойде, дори съм убеден, че другия месец от селото ще изчезнат още 150 души- невъзвращенци“, е мрачната прогноза на Румен Виранов.

Освен на пословичната мръсотия в Церово той много се ядосва, че сегашният кмет съборил обора на бившото АПК и сега се виждат само основите му. Иначе от сградата биха могли да станат чудесни съблекални към разположеното наблизо селско игрище, сочи руините бившият кмет. Ядосва се и на съседното разградено гробище , в което паметните плочи не се виждат от купищата боклуци, струпани около тях. По мохамедански обичай всеки гроб е обкръжен от висока ограда и покрит с пъстри изкуствени цветя, но до оградите има тонове пластмасови бутилки, пликове, хранителни и всякакви други битови отпадъци, а след тях спокойно се разхождат безстопанствени магарета.

Оставяме Виранов да си довърши оградата, докато мисли ще се кандидатира ли на есен за кмет. Според последното преброяване в селото има 560 гласоподаватели и е едно от малкото в общината, опазило се от кухи регистрации на македонци. Дори и прогнозите на Виранов за напускането в предстоящите седмици на 150 души да се сбъднат, така ще остане с над 350 жители с постоянен адрес и кметската длъжност ще е изборна.

Румен Виранов беше кандидат на предишните избори през 2015 г където 17 гласа не му  достигнаха  да стигне до балотаж. Тогава до финална права се конкурираха сегашният кмет Лефтер Едипов и издигнатата от ПП „Партия на Зелените“ Гергана Муева.  На последните избори в Церово гласуваха 460 човека, от общо 600. Около 30 бюлетини бяха недействителни, 430 бяха намерените бюлетини в избирателната кутия.

В Церово обаче за избори още никой не мисли. Усилията на хората са насочени в посока да се изкарат последните 1-2 зимни месеца, в които сметките са високи, а провизиите в зимниците са на изчерпване.

Пише в. Струма

4
0
Други новини
1 Коментар
  1. Ivan каза

    S teq 9 glasa za kade.

    0

    1

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!