/Аудио/ Педиатърът д-р Н.Георгиева: Ако след втория ден децата поддържат температура, изписваме антибиотици

0 2 542

Към момента няма грип сред малките пациенти в Благоевград, но през последните два дни се увеличи рязко броя на заболелите деца от остри респираторни вируси. Това заяви д-р Нина Георгиева по повод обявяването на грипна епидемия в града и излизането на тридневна грипна ваканция на учениците.

„Липсват симптоми като висока температура, болки по ставите и мускулите при по-големите деца, но се повиши броя на заболелите деца от обичайните такива респираторни вируси с кашлици, с хреми с температури, сравнително малък процент минават с по-тежка клиника. При част от децата има усложнения, но сега през последните дни имаме повишена заболеваемост. Ако след втория ден децата поддържат температура изписваме антибиотици, т.е имат клиника на бронхит, на ларингит, на трахит, но не и първите два дни“,коментира д-р Георгиева.

Според нея няма превантивни мерки срещу грипа,няма средство което да предпази на 100%. Единствено трябва да се избягат контакти с болни деца.

„Имунитетът на децата е еднакъв през цялата година .През есенно-зимния сезон ни атакуват по-големия брой вируси. Имунитетът на малките деца се изгражда до 3-4 годишна възраст, той е слаб имунитет и е лесно уязвим. При навършване на 6 години вече, имунната система работи много по-добре и затова децата, когато тръгнат на училище боледуват много по-рядко“,обясни д-р Георгиева.
До 6 месечна възраст децата си имат вроден имунитет, предаден вътреутробно през майката от плацентата. Затова кърмачетата боледуват по-рядко тъй като имат специални антитела от кърмата, които ги защитават. Разболеят ли се обаче, боледуването е с множество усложнения. Заболяването започва с хрема на горните дихателни пътища и много бързо заболяването може да мине в пневмония.

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!