/Аудио/ Организаторът на протестите Лазар Андреев: Обществото се държи дезинформирано и това помага АМ“Струма“да мине през разкопките край Покровник

0

Инициативен  комитет, начало с  Лазар Андреев, организират протестно шествие в защита на археологическите разкопки край село Покровник. Протест ще се проведе  днес  с начален час 18 часа . Място на срещата е на паркинга на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Протестът ще е под формата на автомобилно и пешеходно шествие.

Ето какво каза  Лазар Андреев в блиц интервю за ИА „Региона“:

-Вие ли организирате днешния протест в защита на разкопките край Покровник?

-Да.

-Защо решихте да организирате такъв протест?

– Нашето желание е да се запази това, което е намерено на място, тоест сградите, които са от изключително важни за културно-историческо наследство за развитието на икономиката в региона.

Това именно са банята, черквата, гробницата и тухларната, където са произвеждали по онова време и са продавали тръбопроводни тръби за вода, които са изключително ценно нещо, което е намерено там.

Обществото се държи  дезинформирано и това спомага за постигане на целите, да се мине точно през тези обекти от трасето на магистрала. Затова нашите притеснения са такива и организираме протест. Организацията е в подкрепа за запазване на място на тези находки от „Скаптопара“, но в последствие го преобразувахме в протест, защото разбираме, че всичко е предрешено. Всичко, което се пуска от политиците в медиите е просто за забавяне на положението, за да може да напредне строителството на магистралата в обекта и да се каже, че варианти вече няма!

-Наскоро излезе информация, че може да се изгради виадукт и разкопките да бъдат запазени. Вие приемате ли тази идея?

-Не, не ! За мен това не е никакъв вариант! Онзи ден на 1-ви май, когато отидохме да проверим дали работят машините, а не да протестираме, дойдоха доста семейства с малки деца. Като видях интереса на младите хора и децата към обекта и си представих как отгоре минават коли, камиони или автобуси и това е над главите на децата. ..Не знам кой родител би си завел детето там да види такова нещо. Най-малкото и не виждам как може да се социализира „Скаптопара“. Нашето желание да се социализират сградите, максимално да се свържат на 100 % да се експлоатират и да се развие културно-историческия туризъм.

– Интересът наистина е много голям към този обект. Трябва ли да се проведе референдум?

– За нас това е задължително! Гражданите на Благоевград имат право да изразят своето мнение, дали имат възможност за икономическо развитие на общината и те да се възползват от това. Да имат възможност да кажат, че са „За“  запазване на културно-историческото наследство и националното богатство на общината.

-Излезе информация, че Бойко Борисов ще дойде на мястото. Така ли е наистина?

– Нямам представа. Бойко Борисов не ме информира за своите намерение. Чувам го и аз това нещо от различни източници и медии, но с мен никой не е потърсил връзка да се срещаме, коментираме или да ме чуят на място, какви са ми претенциите и опасенията. Така, че до момента нищо не мога да кажа по въпроса.

–  Колко души очаквате да се включат в протеста, днес?

– Очаквам да има достатъчно, за да покажат гражданите на Община Благоевград , че застават зад „Скаптопара“ и да бъде запазена!

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!