Аптекарите в Благоевград в паника! Нови изисквания спъват продажбата на лекарства

0

Ще останат ли аптеки у нас без възможност да продават лекарства? Такива опасения имат фармацевти от Благоевград, според които заради нови изисквания много от аптеките могат да се окажат в практическа невъзможност да продават медикаменти.

На 9 февруари влиза в сила нова наредба, която важи за всички държави в Европейския съюз. Според нея всички аптеки трябва да имат специален софтуер, в който да отразяват продажбите си. Това би трябвало да гарантира, че фалшиви лекарства на пазара няма да има. За някои аптеки обаче разходите за този софтуер се оказват сериозен проблем.

Недоволни от промените преди дни написаха писмо до Министерството на здравеопазването.

„От нас се изисква да оборудваме аптеките си със специални четци. Тези софтуери са много скъпи. Освен това има една система, която ще бъде включена от 12 февруари. Това е системата за докладване на липсващи лекарства към Изпълнителната агенция по лекарства”, каза пред NOVA председателят на фармацевтичната колегия в Благоевград Константин Качулев. Той допълни, че средният разход за аптеките по въвеждането на този нов софтуер ще бъде около 2000 лв.

От здравното министерство обясниха, че срокът до 9 февруари все пак ще бъде удължен и аптеките ще разполагат с 6-месечен преходен период, за да се справят с новата европейска наредба.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!