АПИ с важна информация за такса тунел и мост…

0

Новите такси, които предвиждат да се въведат са само за товарните кори, но не и за обикновените водачи
Всички дължими такси за републиканските пътища се покриват от електронната винетка
Шофьорите на леки автомобили няма да плащат допълнителни такси за ползване на мостове, тунели и други пътни съоръжения, уточниха от Агенция Пътна инфраструктура в отговор на запитване на “Аутомедия”. За тях тези такси се покриват от винетката.

Изготвеният от агенцията проект за нова наредба, уреждаща събирането на пътните такси, предизвика остро недоволство сред шофьорите. В действителност обаче спорните текстове съществуват и в сега действащата наредба. Тя просто е актуализирана с последните промени в Закона за пътищата от тази есен. Тези промени въвеждат от догодина ползването на електронна винетка вместо винетен стикер за леките автомобили (включително допускат ползването на т. нар. “уикенд” винетка, само за два дни), и регламентират плащането на такса чрез “тол” системата за товарните автомобили.

На практика към момента няма изготвен списък на съоръжения, за които да се дължи допълнителна такса, обясняват от АПИ. Идеята е в него да не попадат вече съществуващи пътища, тунели и мостове, а само бъдещи проекти, като потенциалните нови мостове над Дунав и тунелът под Петрохан.

Няма и отдадени на концесия пътища, за които таксата да се събира от концесионера. Наредбата просто подготвя законова основа за евентуални подобни договори в бъдеще. Сред проектите, за които се обмисляше привличане на частен изпълнител срещу бъдеща концесия, са тунелът под Шипка и магистрала “Черно море” (от Варна до Бургас).
Според Закона за пътищата автомобилите с максимална допустима маса 3.5 тона заплащат винетна такса за определен период (чл. 10а ал.7). Превозните средства с по-голяма маса заплащат т. нар. “тол такса”, като законът предвижда намаления за онези от тях, които отговарят на екологични стандарти от Евро 3 нагоре.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!